عادتها اغلب موجب خجالت ، سر افکندگی و اذیت و آزار والدین و یا اسیب رساندن به خود کودک می شود . بنابراین به جهت حفظ سلامت جسمی و عاطفی کودک ، این رفتارها به توجه و اقدام صحیح برای برطرف شدن از سوی والدین نیاز دارد... عادات نادرست رفتاری شایعی در کودکان هستند که شناسایی علل و برخورد مناسب با آنها می تواند از تبدیل این عادات غلط به اختلالات رفتاری جلوگیری کند.کج خلقی ها بخشی طبیعی از دوران رشد کودک محسوب میشوند. در این بخش به علل و راهکارهای برخورد با عادت قشقرق به پا کردن ، کج خلقی کردن می پردازیم
سنی که اینگونه کج خلقی ها در آن شیوع بیشتری دارد سنین بین 1 تا 4 سالگی است.
1- شاید کودکتان خسته ، گرسنه یا کلافه است و حتی نمیداند که واقعا چه چیز میخواهد.
2- ممکن است کودک نتوانسته باشد از عهده کاری براید . مثلا در بستن بند کفش هایش دچار مشکل شده و همین او را سردرگم و عصبانی کرده است.
3- ممکن است کودکتان بدین وسیله از شما درخواست می کند که به او توجه کنید برخی بچهها وقتی دیگران وقت کمی را به آنها اختصاص میدهند و به عبارتی مورد بی توجهی قرار میگیرند، بد قلقی میکنند.
4- این اقدام می تواند راهی برای بیان خواسته ها و دستیابی به انها باشد.
5- برخی مطالعات نشان داده است که اغلب کودکی که کج خلقی و بد رفتاری میکند، این رفتارش در واقع واکنشی است به چگونگی رفتار والدین و پاسخی که آنها به موقعیتهای گوناگون میدهند، مثل زمانی که کودک برای یک شکلات در سوپر مارکت بهانه میگیرد یا اصرار برای ماندن بیشتر در پارک و ادامه بازی دارد.
راه کارهای عملی برای جلوگیری از قشقرق به پا کردن ، کج خلقی کردن
1- عامل کلافگی کودکتان را برطرف کنید . مثلا اگر او از گرسنگی کلافه است به او غذا بدهید.
2- سر فرزند خود فریاد نکشید یا برایش دلیل نیاورید. فقط باید صبر کنید تا کودک کمی آرام شود.
3- اگر کودک در یک مکان عمومی قشقرق به پا کرد ، او را به یک مکان خصوصی تر مثل اتومبیل خودتان یا لااقل دستشویی ببریدو اگر باز هم کنترل وی غیرممکن بود او را به خانه ببرید.متاسفانه مواردی هم وجود دارد که شما نمیتوانید محل را ترک کنید، مثل هواپیما، قطار. پس بهترین کار این است که لبخند بزنید و تحمل کنید که البته ممکن باعث رنجش دیگران بشود اما شما باید نگران فرزند خود باشید نه کس دیگر.راه کنترل عصبانیت را به او بیاموزید
4- نگذارید قشقرق کودکتان به اوج برسد ، توجه او را به امر دیگری معطوف کنید
5- با فرزندتان قرار بگذارید که گریه ها و فریاد هایش را همیشه در محلی خاص انجام دهد ، مثلا در حمام . حتی می توانید برای آن مکان نام گذارید .مثلا اتاق کج خلقی ، به فرزندتان بگویید هر وقت آرام شد ، از اتاق کج خلقی خارج شود
6- زمانی که کج خلقی کودک پایان یافت ، در مورد آنچه اتفاق افتاد با عصبانیت یا آشفته حالی صحبت نکنید زیرا مرور دوباره و دوباره اتفاقات میتواند کودک را برآشفته کند و باعث شروع مجدد یک بداخلاقی بشود.
7- او را در آغوش بگیرید و ببوسید و به آرامی تکان دهید. و اگر فکر میکنید نیاز است که راجع به آن حرف بزنید بگذارید چند ساعتی بگذرد و وقتی هر دوی شما آرامش خود را بازیافتید راجع به آن با هم حرف بزنید.
8- نادیده بگیرید:اگر میتوانید به راه خود ادامه دهید و در عین حال اطمینان داشته باشید که فرزندتان در امان است. با مقداری فاصله پیش او بایستید اما طوری رفتار کنید که گویی کارهای او کمترین تاثیری روی شما ندارد. هیچ تماس چشمی با او برقرار نکنید و به حرفهایش هم گوش ندهید. وقتی کودک شما واکنشی از سوی شما نبیند، احتمالا از کج خلقی و هیاهو به پا کردن دست میکشد.
9- در کارهایی که هنوز مهارت لازم را برای انجام دادنشان پیدا نکرده ، به او کمک کنید
10- به او حق انتخاب بدهید تا از قشقرق جلوگیری شود . مثلا به جای آنکه به او بگویید به رختخواب برو ، بگویید دوست داری اول لباس خوابت را بپوشی یا مسواک بزنی . بدین ترتیب مانع از کوره در رفتن کودکتان می شوید .
دکتر رویا فصیحی
منبع:
برگرفته از جزوات روانشناسی کودک
پزشکان بدون مرز
سایت راسخون
روزنامه جام جم
seemorgh.com
سایت مردم سالاری