اگر کودک شما مدتی است که صدایش بلند شده و یا برای رسیدن به خواستههایش جیغ میزند، نمیخواهد با جیغهایش شما را آزار دهد. بلکه فریادهایش به این دلیل است که روح کوچکش سرشار از لذت زندگی است و میخواهد قدرت صدایش را کشف کند. او با فریادهایش میآزماید که چه کارهایی میتواند با این صدا بکند.اما گاهی اوقات فریادهایش آزار دهنده میشود، در ادامه به دلیل جیغ زدن می پردازیم
1- بسیاری از بیماریهای زمینهای کودک بیماریهای متابولیک و کلامی و یا اختلالات گوارشی و یا بیماریهای عصبی و یا اختلالات روانی ممکن است حالت عادی کودک را تغییر داده و منجر به این شود که ابراز نیاز کودک به طرز عادی نباشد. تغذیه کودک خصوصاً در 6 ماه اول با شیر باید براساس نیاز کودک باشد. ساعت مشخص برای او در نظر نگیرید هر موقع که دوست دارد و به هر میزان که نیاز دارد. بهترین شرایط آن است که کودک در بغل مادر در شرایط کاملاً آرام تغذیه شود. هر نوع استرس در مادر یا کودک این شرایط ایدهآل را مختل کرده و باعث کاهش شیر مادر یا اختلال در تغذیه کودک میشود. محرکهای محیطی مثل صداهای بلند حتی صدای زنگ تلفن، یا بازی با کودک در ضمن شیر خوردن باعث اختلال در تغذیه او میشود.
2- نوزاد از موقع تولد برای تأمین نیازهای خود یا بیان مشکلات خود فقط گریه میکند بتدریج حرف میزند و با بیان کلمات، نیاز خود را بیان میکند. بعضاً مشکلات جسمی، مسائل شنوائی یا بیماریهای کودک ممکن است با بیقراری، گریه کردن ممتد، جیغ زدنهای طولانی باشد. این یک وسیله برای ارتباط با محیط و ابزار نیاز یا مطرح کردن خود است. خشونت در کودکان یا پرخاشگری ممکن است باعث ایجاد اختلالات روانی و یا پرخاشگری شود. در مسیر تکامل تکلم در کودکان ممکن است اختلالات شنوائی نیز با جیغ زدن همراه باشد. چرا که کودک نمیتواند نیازهای خود را در مسیر عادی ابراز کند نمیتواند با کلمات بیان کند و با جیغ زدن جلب توجه میکند. چنانچه جیغ زدنهای کودک باعث جلب توجه و توجه بیشتر به کودک شود او شرطی میشود و سعی میکند خواستههای خود را با جیغ زدن به اطرافیان تحمیل کند.
3- برخی میگویند کودک جیغ میزند چون نمیتواند حرف بزند. گاهی برخی بچهها مشکلات شنوایی دارند و بلندتر حرف میزنند اما والدین فکر میکنند کودک جیغ میزند. کودکی که تاخیر کلامی دارد نیز با جیغ سعی میکند اطرافیان را متوجه خود کند. نوع مزاج کودک نیز در این میان موثر است اما جیغی که مادر و پدر را به تنگ میآورد و برای طلب خواستهای از والدین است، ربطی به تاخیر کلامی و بیماری شنوایی ندارد و رفتاری بیمارگونه محسوب میشود. کودکانی که جیغ میزنند را به دو گروه تقسیم میکنیم؛ بچههای 1/5 تا 3ساله و بچههای بالای 3 سال.
4- بعضی کودکان وقتی به توجه والدینشان نیاز دارند جیغ میزنند. این کاردر واقع یعنی مامان بابا به من نگاه کنید! بقیه کودکان زمانی داد میزنند که میخواهند چیزی را به دست بیاورند که نمیتوانند و یا اجازه اش را ندارند. مثلا وقتی کودک یک سال و نیمه تان دستش به شکلات نمیرسد جیغ میزند تا شما آن را به او بدهید. یا وقتی میخواهد اسباب بازی برادر بزرگش را بگیرد، جیغ میزند تا او را وادار به تسلیم کند. با این جیغ او میگوید: “داداش من اسباب بازی تو را میخواهم آن را به من بده!”
5- بچهها در 18 ماهگی تا 3 سالگی هویت کسب میکنند یعنی به نحوی خود را مییابند و خواستههایشان خودنمایی میکند. تا قبل از این سن، کودک تنها نیازهای فیزیولوژیک دارد اما بعد از 18 ماهگی، خواستههای فردی پیدا میکند یعنی اسم خود را میشناسد و میداند مثلا این توپ مال اوست.کودکی که در این سن است، میخواهد وسایل اطراف مال او باشد و سر این مساله با سایرین دعوا میکند. جیغزدن یعنی کودک سعی میکند با این رفتار به خواسته خود برسد. بعد از 3 سالگی این وضعیت باید فروکش کند اما به دلیل رفتارهای نادرست والدین و برخوردهای اشتباهشان با جیغ کودک نهتنها فروکش نمیکند بلکه شدت مییابد.
دکتر رویا فصیحی
منبع
akairan
niksalehi
banoo.net