نام اصلی این اختلال، «اختلال بیش فعالی با کمبود توجه» هست و مهم ترین مشکل این کودکان، عدم تمرکز و مشکل در توجه کردن به یک موضوع خاص هست. (ADHD) بیماری مزمنی است که میلیون ها کودک به آن مبتلا هستند و بعضی از اوقات در بزرگسالی هم ادامه دارد.کودکانی که دچار این مشکل هستند، رفتارهای ناگهانی و پر خطر،بدون توجه به عواقب کار انجام می دهند.

کودکانی که دچار بیش فعالی هستند ممکن است دچار ناراحتی هایی از جمله عزت نفس پایین، مشکل در ارتباط برقرار کردن و عملکرد ضعیف در مدرسه بشوند.هرچند راهی برای درمان بیش فعالی وجود ندارد، اما می توان با داروها و مشاوره شدت آن را کم کرد. تشخیص و درمان به موقع بیش فعالی تاثیر زیادی بر بهبود آن دارد.

کودکانی که دچار «اختلال بیش فعالیبا کمبود توجه» هستند نشانه هایی زیر را از خود  بروز می دهند:

 1- عدم تمرکز و مشکل در توجه کردن به یک موضوع خاص

2- پرحرفی

3- خیال بافی پی در پی

4- مشکل در دنبال کردن دستورالعمل ها و تظاهر به گوش نکردن (معمولا وقتی صداش می کنیم، متوجه نمی شه)

5- فراموشکار هستند و مواد مورد نیاز خود از جمله کتابها ، مدادها و اسباب بازی هایشان را گم می کنند

6- مشکل در اتمام درس و مشق مدرسه، کارهای عادی و سایر وظایف (هیچ کاری را تا آخر انجام نمی دهد و از هر چیزی خیلی زود خسته می شود.)

7- راحت گیج و پریشان می شوند

8- بی قراری و بخود پیچیدن

9- مشکل در نشستن و ثابت ماندن

10- برهم زدن صحبت و بازی دیگران

11- مشکل در انتظار برای رسیدن نوبتشان

12- با اینکه هوش خوب دارند، اما در مدرسه موفق نیستند و نمره های پایینی می گیرند. دلیل این نمره ها این است که کودک نمیتواند به حرف های معلم توجه کند و یاد بگیرد.

بیش فعالی در پسران بیشتر از دختران رخ می دهد و علایم بیش فعالی در بین دو جنس نیز ممکن است متفاوت باشد. در پسران این علائم بیشتر به صورت تحرک و فعالیت زیاد و در دختران بشکل بی توجهی خود را نشان بدهد.
توجه داشته باشید که تمام علایمی که در بالا ذکر شد اگردر دوره های کوتاه  و یا غیر پی در پی رخ دهد طبیعی بوده و علامت بیش فعالی نمی باشند."کودک باید کمترین نشانه های ابتلا به اختلال بیش فعالی را داشته باشد، نمی توان هر کودکی که شیطنت دارد را بیش فعال دانست."
همچنین کودکان در بعضی از موقعیت ها و بیماری های زیر علایمی همچون بیش فعالی از خود نشان می دهند:
1- تغییرات ناگهانی زندگی مانند طلاق، مرگ اعضای خانواده و یا تغییر منزل
2- تشنج های کشف نشده
3- اضطراب
4- افسردگی
5- بیماریهایی که برروی مغز تاثیر می گذارند
سخن آخر : نکته مهم اینکه ، تشخیص نهایی این بیماری صرفا توسط روانشناس یا روانپزشک متخصص که آموزش های لازم رو دیده است، انجام می شود. پس لطفا به هرکودک شیطانی بیش فعال نگویید.

دکتر رویا فصیحی
منبع:
مجله سلامتی راستینه
گروه خبر کتابک
مام ایران