امروزه کودکان به جای بازی کردن با هم سن و سالانشان، سرگرم بازی با تبلت و موبایل هستند، استفاده زودهنگام کودکان از تکنولوژی میتواند تبعاتی به همراه داشته باشد که گاهی والدین به علت مشغلههای زیاد از آنها بیخبرندبرخی از این آثار مخرب
1- استفاده زیاد کودکان از وسایلی همچون تبلت وموبایل میتواند خلاقیت کودک را از بین ببرد، چرا که خلاقیت از سنین کودکی شکل میگیرد و کودک باید بیاموزد آنچه را که میخواهد با آن سرگرم شود خودش بسازد، اما تکنولوژی همه چیز را آماده در اختیار کودک قرار میدهد و به او اجازه فکر کردن نمیدهد.
2- سن استفاده از تکنولوژی بستگی به محیط رشد کودک دارد اما به طور معمول از سه سالگی به بعد میتواند از این وسایل استفاده کند. از سوی دیگر خانوادههایی هستند که به علت شاغل بودن پدر و مادر تبلت و موبایل را جایگزینی برای پر کردن خلأ خودشان میدانند در حالی که برخی روانشناسان این روش را توصیه نمیکنند.
3- تمرکز کودکانی که زیاد از تکنولوژی استفاده میکنند در آینده روی دروس کم خواهد بود و دچار افت تحصیلی میشوند.
4- از دیگر معایب استفاده از تکنولوژی کاهش اعتماد به نفس در کودکان است، در بازیهای تبلت و موبایل کودکان پیاپی دچار شکست میشوند، درنتیجه اعتماد به نفس آنها پایین میآید.
5- این کودکان در ارتباط گیری با هم سن و سالانشان نیز دچار مشکل میشوند چرا که بیشتر سرگرم تبلت و موبایل خواهند بود و ارتباطشان با اطراف قطع میشود.
6- پدر و مادرها با کودکان خود بازیهای فعالیتی انجام نمیدهند بلکه از سنین پایین بازیهای فکری می توانند قدرت ذهنی کودک را بالا ببرد، در حالی که اگر کودک خوب رفتار حرکتی نکرده باشد، در مسائل و حل ریاضی دچار مشکل خواهد بود.
7- وقتی کودکان با وسایلی مثل تبلت بازی میکنند از فعالیت باز میمانند در نتیجه هماهنگی بین اندامها خوب شکل نمیگیرد و دچار مشکلات حسی و حرکتی میشوند.
8- استفاده زیاد تلفن همراه، تماشای تلویزیون، اینترنت و... می تواند منجر به بلوغ زودرس کودک شود. کودکان از سن پایین به موضوعات مربوط به بزرگسالان توجه می کنند.
9- از آنجا که فناوری، زندگی را برای ما خیلی آسان کرده است کودکان همانند بزرگسالان به زندگی بی تحرک عادت میکنند.بنابراین لازم است کودکتان را به فعالیت فیزیکی تشویق کنید. آن ها باید با توپ بازی کنند، بدوند و تحرک داشته باشند.
10- بسیاری از بازی های ویدئویی خشن است و بر روند رشد ذهنی کودکان تأثیر منفی می گذارد و آنها خشونت بیش از حد به خرج می دهند، پس روی بازی هایی که کودکان انتخاب می کنند، کنترل داشته باشید.
دکتر رویا فصیحی
منبع:دکتر امیر محمود حریرچی، متخصص سلامت عمومی
دکتر محمد حسن فیروزی، روانپزشک و روان درمان کودک