دلایلی هست که فرد به خاطر آنها ازدواج میکند ، ولی همان دلایل می تواند ازدواج را با مشکلات و تضاد های قابل توجهی رویا روی کند . دلایل نادرست ازدواج درادامه فهرست شده اند

 

1- شورش بر علیه والدین:  تعارض با والدین، میتواند یکی از دلایلی باشد که فرد جوان را به سوی ازدواج سوق دهد . وقتی فردی در خانواده ای زندگی می کند که والدین او اهانت کننده و تحقیر کننده هستند،آنهایی که درآتش تعارضهای طولانی مدت والدین سوخته اند، آنهایی که قربانی پدر و مادری معتاد بوده اند و آنهایی که قربانی آزارهای جسمانی،هیجانی و جنسی در خانواده بوده اند، دلایل موجهی دارند تا از خانواده به نحوی بگریزندو  به نظر می رسد که ازدواج انتخاب موجهی باشد! تحقیقات نشان می دهد که افرادی که از آزار والدین به ازدواج پناه برده اند ، ازدواج آنها نیزآزار دهنده بوده است.

 

2- جستجوی استقلال : جوانان کشش زیادی برای این که روی پای خود بایستند و مستقل  باشند، دارند . اما استقلال امری است که فرد فقط به تنهایی می تواند به آن برسد ..بسیاری هستند که ازدواج می کنند تا مستقل شوند ، اما مستقل شدن سالها وقت می برد وامری است وابسته به خود فرد تا هر چه بیشتر، روی پای خود بایستد.

 

3- التیام یک ارتباط شکست خورده : التیام درد و رنجهای ، ارتباط شکست خورده ی اخیر، دلیل منفی دیگری برای ازدواج است . این از جمله موضوعاتی است که شناسایی آن در دیگران راحتتر از شناسایی آن در خودمان است .. فردی که در موقعیت التیام است ، ممکن است برای حمایت هیجانی نیاز به یک ارتباط دیگر داشته باشد . ازدواج زمانی موفق تر خواهد بود که دو نفر بخواهند ازدواج کنند ؛ تا این که نیاز به ازدواج داشته باشند . ارتباطی که بر اساس التیام یکی از دو نفر شکل بگیرد ، از همان آغاز در معرض خطر است . چرا که عاطفه ی بین آن دو نه تنها به دلیل دوستی و عشق ، نیست بلکه به خاطر شفابخشی و التیام زخمها و جراحات ارتباط دیگری است که قبلاً رخ داده است.

 

4- فشار خانواده و یا اجتماع: برخی از خانواده ها مطابق آداب و فرهنگ و عرف خود برای ازدواج به جوانان فشار می آورند. در ازدواج نباید عجله کرد . شتاب در ازدواج ، بعید است که به ارتباط شاد و سالمی منجر شود .

 

5- ازدواج اجباری : برخی افراد تحت فشار خانواده یا دوستان به یک ازدواج از قبل ترتیب داده شده تن می دهند . گاهی اوقات از زمان کودکی در مورد ازدواج دو نفر صحبت شده است و همه ی خانواده بر این اعتقاد بوده اند ، که این دو نفر باهم ازدواج خواهند کرد و حالا که این افراد بزرگ شده اند، احساس فشار و اجبار می کنند که باید باهم ازدواج کنند . ازدواج اجباری در ایران با بالاترین آمار طلاق و مشکلات بعدی همراه است.

 

6- نیاز جنسی : ازدواجی که فقط برای رفع نیاز جنسی باشد ، نمی تواند به ازدواج موفقی منجر شود. در این گونه ازدواج زیبایی های ظاهری همسر بیشتر مد نظر قرار می گیرد و شتاب و تعجیل نیز عامل تأثیر گذار منفی دیگری است . این مسأله بیشتر در مردان یا افرادی که بسیار مذهبی هستند، مشاهده می شود. در فرهنگ عامه ، عدم ارضای نیاز جنسی سبب برخی بیمار ی های روانی دانسته می شود. مثلاً برای بهبود حال بیماران روانی برخی توصیه به ازدواج می کنند ، که نه تنها حال بیمار را بهبود نخواهد بخشید ، بلکه استرس و فشار روانی بیشتری را ایجاد خواهد کرد؛ که می تواند بیماری را تشدید کند.

 

 

7- دلایل اقتصادی : امنیت اقتصادی و نیز تغییر طبقه ی اجتماعی که با وضعیت اقتصاد ارتباط دارد، همواره یکی از دلایل سنتی ازدواج بوده است، به نظر می رسد در خانمها این مسأله رایج تر باشد . البته در دوره هایی که امنیت اقتصادی کم است ، طبیعتاً در نطر گرفتن اقتصاد و مسایل حاشیه ای آن دلیل موجهی برای مردم به نظر می رسد و در بسیاری از ازدواجها این مسأ له پررنگ تر می شود. یکی از موارد دیگری که ایجاد امنیت اقتصادی می کند، شاغل بودن هر دو نفر است . چرا که در صورتی که یکی از آنها بیکار شود، دیگری درآمد خواهد داشت و دوره ی بیکاری با امنیت بیشتری سپری خواهد شد .

 

8- تنهایی و استیصال : همه ما گاهی در زندگی احساس تنهایی می کنیم . اما ازدواج به این دلیل که احساس تنهایی می کنیم و برای فرار از تنهایی یک دلیل نادرست است . بهتر است تنهایی خود را از راههای دیگری بر طرف کنیم ، تا این که بخواهیم با ازدواج آن را رفع کنیم.

 

9- احساس گناه : گاهی در رابطه با یک نفر احساس گناه می کنیم و به دلیل احساس گناه یا احساس ترحم با او ازدواج می کنیم. احساس گناه یا احساس ترحم به هر دلیلی که ایجاد شده باشد، یک دلیل نادرست برای ازدواج است.

10- احساس کمبود و تهی بودن : گاهی افرادی که هدفی را در زندگی دنبال نمی کنند، نمی دانند که از زندگی چه می خواهند، احساس ناکامی می کنند و از زندگی خود راضی نیستند ، برای حل این مشکلات به ازدواج روی می آورند ، که قطعاً دلیل نادرستی برای ازدواج است.

 

 مشکلات ذکر شده باید از راههایی غیر از ازدواج حل شود . ازدواج یک رابطه ی درمانی نیست، بلکه یک رابطه ی صمیمانه است. اغلب ازدواجها با دلایل درست و نادرست آمیخته با هم شکل می گیرند . هر چه که دلایل درست ازدواج بیشتر باشد، احتمال موفقیت و پایداری ازدواج افزایش می یابد.


دکتر رویا فصیحی


منابع

جوانان و انتخاب همسر، علی اکبر مظاهری، 1373 ، انتشارات پارسایان، چاپخانه دفترتبلیغات اسلامی.

 رهنمود بزرگان در انتخاب همسر، سید مهدی شمس الدین، 1378 ، انتشارات شفق.

 آیا تو آن گمشده ام هستی، باربارا دی آنجلیس، ترجمه ی هادی ابراهیمی.