تلاش برای توصیف انواع روابط عاشقانه منجر به ارائه مدلی از طرف استرنبرگ  شده. وی معتقد است 8 نوع رابطه عاشقانه وجود دارد

 

فقدان عشق:

در این رابطه هیچ یک از عناصر عشق حضور ندارد . این رابطه را در زندگی روزانه با مردم عادی داریم . اگر احساستان درباره ی شریک زندگی تان از این نوع باشد ،می توان گفت که رابطه تان در معرض خطر است.

عشق دوستانه:

این احساس زمانی دست می دهد که میل و تعهد به مقدار کم وجود داشته باشد یا اصلا وجود نداشته باشد ، اما صمیمیتدر حد بالایی حضور دارد . این احساس را معمولاً در رابطه با دوستان صمیمی داریم.

عشق شهوانی

میل در این عشق بیشتر حضور دارد . هیجانات و میل زیادی در این رابطه وجوددارد، اما صمیمیّت و تعهد در سطح ضعیفی قرار دارد.

عشق پوچ

این عشق زمانی احساس می شود که تعهد قوی باشد ، اما میل و صمیمیت درسطح پایینی قرار داشته باشد یا اصلاً وجود نداشته باشد . این ویژگی اغلب در زوجهایی دیده می شود، که مدت زیادی از ازدواج آنها می گذرد و به خاطر بچه ها در کنار یکدیگر زندگی میکنند و می خواهند رابطه را، حتی اگر از نظر روانی و جسمی یکدیگر را ارضا نکنند، حفظ کنند.

عشق خیال انگیز

این عشق در بین زوجهایی مشاهده می شود که رابطه ی آنها تا اندازه ای تازه است. میلو صمیمیّت شدید است، اما زوجها به اندازه کافی، زندگی مشترک یا تجربه های مشترک ندارند که متقابلاً احساس تعهد کنند.

عشق مشفقانه

در این عشق صمیم یّت و تعهد شدید است اما میل ضعیف است . عشق مشفقانه در بین زوجهایی دیده می شود که به مدت تقریباً طولانی با هم هستند و از یکدیگر رض ایت دارند،اما جاذبه جنسی آنها از بین رفته است.

عشق ابلهانه:

در این عشق میل و تعهد بالاست اما صمیمیت ضعیف است . عشق ابلهانه در زوجهایی دیده می شود که یک عنصر مشترک قوی دارند و به همین دلیل تصمیم می گیرند ازدواج کنند، حتی اگر یکدیگر را اصلاً نشناسند.

عشق کامل

این عشق سه عنصر را به طور سخاوتمند در خود جای داده است . عشقی است کههمه ی ما آن را در خواب میبینیم. همان طورکه استرنبرگ می گوید، رسیدن به این مرحلهخیلی آسانتر از نگهداشتن آن است.


دکتر رویا فصیحی


منبع

جوانان و انتخاب همسر، علی اکبر مظاهری، 1373 ، انتشارات پارسایان، چاپخانه دفترتبلیغات اسلامی.